Opbouw Poldermolen

Voorbereiding

Na wat onderzoek, of het allemaal te realiseren is, heb ik besloten om een poldermolen te bouwen. Ik moest hierbij rekening houden met de ruimte in de tuin, maar ook of er voldoende wind aan kan. Ik hoef hem niet altijd draaiende te hebben, maar op z’n tijd meuldertje (molenaar) spelen is wel aardig.

Om de molen zo realistisch mogelijk te bouwen, ben ik uitgekomen op een schaal van 1:6. Dus het 2,10 mtr hoge metselwerk word 35 cm hoog. De molen zal op kaphoogte ± 2,8 mtr hoog worden. Het hoogste punt van de wieken zal 4,85 mtr. zijn. Op het peil is de doorsnede ± 1,75 mtr. Op de muur maak ik een eikenhouten achtkant. De molen wordt gepotdekseld, want een traditionele rieten bekleding moet 30 cm dik zijn, hierbij kan ik geen verhouding 1:6 toepassen. Verder is alles in verhouding te maken, met hier en daar wat kleine aanpassingen. Voor het bemalen maak ik aan de voorkant van de molen een vijver. Het water word dan via het waterrad naar de achterkant weggevoerd naar een hoger gelegen bassin. Via een beekje, met een waterval, komt het water weer terug in de vijver.

Opzet van het 3D Model

In de winter van 2011 werd me gevraagd door Adriaens, om de Overwaard molen No.2 van 2D tekeningen om te contrueren naar een 3D CAD-file. Ik heb de belangrijkste onderdelen voor de firma Adriaens Molenbouw BV, aan de hand van 2D tekeningen en het bestek uit 1984 getekend. Na 70 uur werk had ik het volgende klaar: Fundering en de muren, de spanten van de achtkant, de kap, de bovenas met tandwiel, het kruiwerk, de vang en de wieken. Voor het project van Adriaens was dit voldoende. Maar voor mijn project had ik nog heel wat meer nodig. Dus ben ik op een zondagmiddag bij m’n vroegere werkgevers, Paul van den Bercken en Sjors Adriaens, langs gegaan om meer informatie te verkrijgen. Ik heb van Sjors een aantal fotoalbums meegekregen, zodat ik deze kon inscannen. Aan de hand van deze foto’s heb ik het hele binnenwerk en de baard kunnen tekenen. Ik heb er nu zo’n 200 uur op zitten. Het voordeel van een 3D model is, dat je er gemakkelijk een 2D tekening uit kunt genereren.