Houten Achtkant

De Spanten

Tussen beide tafelementen zijn de achtkantstijlen, met pen- en gatverbinding aan elkaar verbonden, door twee lagen legeringsbalken. De onderste balken zijn de vaste legeringsbalken. De balken die op de vaste legeringsbalken liggen heten de losse legeringsbalken, waarop de zolders rusten. Voor de stevigheid en om de zijwaartse krachten op te vangen heeft elke legeringsbalk twee korbelen die met een pen- en gatverbinding in een achtkantstijl en een legeringsbalk vast zit.

Alle pen- en gatverbindingen (72 stuks) zijn d.m.v. toogpennen vastgezet. De toogpennen heb ik gemaakt van Acaciahout, omdat dit een fijnnervig en taai houtsoort is. Dus de hele constructie is zonder lijm in elkaar gezet. Zoals het hoort. De kracht op de legeringsbalken worden met behulp van ankers extra ondersteund.

De Velden

De vlakken tussen de achtkantstijlen heten velden. Wanneer het geheel op de muur is uitgericht kan ik de velden voorzien van veldregels en veldkruisen. De veldregels en veldkruisen zijn onderling weer gekoppeld met een verticale veldstijl.

In de hoeken tussen de achtkantstijlen en het boventafelement zitten de hondsoren ter ondersteuning van het boventafelement.  Door deze constructie heeft het achtkant genoeg stijfheid gekregen om de krachten die vrijkomen bij het draaien van de molen op te vangen. 

De Bedekking

Op het houten achtkant heb ik underlayment platen geschroeft. Aan de binnenzijde van de platen heb ik groeven gezaagd, zodat het lijkt alsof het met planken is beslagen. Aan de buitenzijde heb ik een voorlopige dikke laag betume gespijkerd. De molen wordt gepotdekseld.