Fundering

Het uitzetten

Om de fundering uit te zetten heb ik een buis in de grond geslagen en waterpas gesteld. Dit is de middellijn van de molen. Van hieruit heb ik van planken een achtkant uitgezet en op de grond vastgezet.

De betonplaat

Na het uitgraven heb ik de fundering bekleed met een laag landbouwfolie. Op de folie heb ik enkele beton tegels gelegd ter ondersteuning van de betonmatten.

Ter versteviging van de betonplaat heb ik nog twee U-profielen in de betonplaat mee gestort. Zou ik de molen in de toekomst willen verplaatsen kan dit d.m.v. hijsbanden om de vier oren. De betonplaat heb ik 15 cm dik gemaakt.

De bekisting

D.m.v. een tweede achtkant heb ik de fundering verder uitgezet. M.b.v. de tweede achtkant heb ik draadeinden vastgezet. Deze worden in de fundering mee gestort en gebruik ik later om de muren en het ondertafelement als een sandwich vast te zetten.

De bekisting heb ik gemaakt van geplastificeerd spaanplaat. Deze platen worden normaal voor plafonds gebruikt, maar voor een eenmalige bekisting lenen ze zich erg goed.

De wanden van de fundering heb ik dikker moeten maken omdat bij een verhouding van 1:6 het dan te smal word. Alleen de wand tussen de waterloop en de bak voor het onderwiel is op de juiste maat.

Het storten

Na het aftekenen heb ik een bekisting gemaakt voor de rechterhelft van de molen en deze gestort. Na uitharding heb ik de bekisting gemaakt voor de rechterzijde van de waterloop en de bak waar het onderwiel in draait.

De beton is d.m.v. Amirol watervast. Dus de bak waar het onderwiel in komt te draaien blijft altijd droog. Dit is nodig, omdat dit een houten tandwiel betreft. De derde bekisting is voor de linker wand van de waterloop.

Wanneer ik het scheprad heb geïnstalleerd zal ik aan de achterzijde van de waterloop een verhoging aan moeten brengen, om het water op een hoger niveau achter de molen weg te voeren.

En ten slotte heb ik nog een dekplaat op de voorzijde van de waterloop moeten storten. Deze heb ik voor de aardigheid gesigneerd. Helaas moet hier zand over.