CAD Design

De Poldermolen in Catia V5

Voor het tekenwerk heb ik gebruik gemaakt van Catia V5. Catia V5 staat voor Computer Aided Three Dimensional Interactive Application Version 5 en is ontwikkeld door het Franse Dassault Systemes. Wereldwijd wordt het op de markt gebracht onder het bekende IBM. Catia is het krachtigste en meest gebruikte CAD programma in de wereld en ondersteunt meerdere stages van het productieproces gaande van conceptualisatie en design (CAD) tot produceren (CAM) en analyse (CAE). Catia wordt gebruikt door designers, productie faciliteiten, architecten, assembleerders, industrieel ingenieurs etc. Overal waar je kijkt zie je producten die eerst gedesigned moesten worden vooraleer men ze kon produceren en Catia speelt een grote rol in dat design proces.

Het is dus een 3-dimensionale interactieve computertoepassing waarmee we allerhande zaken kunnen doen zoals:

  • 3D-modellen tekenen
  • 2D-tekeningen opstellen
  • tekeningen omzetten naar machinetaal om uit te frezen
  • sterkte berekeningen
  • fluïdum en aërodynamica berekeningen
  • ergonomie bepalen
  • en nog veel meer… 

Voor de poldermolen heb ik 67 onderdelen getekend en ondergebracht in 6 samenstellingen. Deze 6 samenstellingen heb ik weer in 1 samenstelling samengevoegd.

Samenstelling 1 Bestrating en Veldmuren: Fundering, Veldmuren, Bestrating,  Kruipalen, Ramen en deuren.Samenstelling 2 Romp: Ondertafelment, Duisplanken, Hoekstijlen, Legeringsbalken, Korbeels, Veldregels, Kruisbanden, Hondsoren, Blokkeel, Boventafelment, Rolvloer en de KuipSamenstelling 3 Kap: Rolwagen, Overring, Slagstukken, Voeghouten, Steunders, Windpeluw, Voorkeuvelens, Achterkeuvelens, Lange Spruit, Korte Spruit, IJzerbalk, Penbalk, Hanetree, Kapspanten, Nok en Spanen, Gordingen, Staart, Schoren, Baard, Vang, Kruihaspel.Samenstelling 4 Gaande werken boven: Molenas, Bovenwiel, GevluchtSamenstelling 5 Gaande werken onder: Koningsspil, Schaargebint en kalf, Rondsel onder en boven, Onderwiel, Scheprad en As.Samenstelling 6 Molenas: Pen, as, hals, kop, ster, lijsten en vulstukken  

De Poldermolen in Maxon Cinema 4D Studio

Cinema 4D is een 3D toepassing om geavanceerde 3D-projecten nog realistischer te maken met toegevoegde mogelijkheden van dynamische simulaties en niet-realistische rendering. CINEMA 4D biedt naast de basisversie acht modules aan op maat van elke bedrijfstak. Deze modules zijn apart of in combinatie met andere modules aan te schaffen en hebben zeer specifieke mogelijkheden (bijv. ‘Hair’ voor het perfecte haar, ‘Sketch & Toon’ voor handgetekende animaties, enz.).

CINMA 4D wordt gebruikt in de meest uitlopende factoren als; film & televisie, reclame, webdesign, games, wetenschap, architectuur & interieurarchitectuur en productontwikkeling.

Alle onderdelen van de molen in Catia V5 heb ik geëxporteerd naar wrl-formaat. Deze wrl heb ik geïmporteerd in Maxon 4D. In Maxon heb ik alle onderdelen van materiaal en kleur voorzien.

De samenstellingen in Catia V5 heb ik ook in Maxon 4D gehandhaafd. Dit kwam goed uit, want hierdoor kon Richard van Zoest de molen laten bewegen. De kap met kruiwerk kon hierdoor om de as van de koning draaien en de wieken met de gaande werken om de as van de molenas. De tandwielen werden aan elkaar gelinkt en zo kon de molen heel realistisch draaien. Hieronder hebben Richard van Zoest en ik een film gemaakt met behulp van Maxon 4D.