Home

De Marietmolen

In 1984 ben ik gaan werken bij Adriaens Molenbouw BV te Weert. Ik heb in die tijd gewerkt aan de Overwaardmolen No.2 te Kinderdijk. Deze was op 12 april 1981 afgebrand door een ontplofte gasfles. Meer informatie hierover vind je onder het menu Kinderdijk.

In 1991 ben ik gestopt bij Adriaens. Dit in verband met rugklachten. Na een omscholing als modelmaker ben ik terechtgekomen bij MGG Netherlands te Tegelen. In 1993 ben ik bij MGG begonnen met 3D CAD tekenen. In de winter van 2010 werd me gevraagd door Adriaens, om de Overwaard molen No.2 van 2D tekeningen om te construeren naar een 3D CAD-file. Dit was een hele uitdaging. Tijdens het tekenen ontstond het idee om de molen op schaal in de tuin te bouwen. Na wat onderzoek, of het allemaal te realiseren is, heb ik besloten om het te gaan doen. Ik moest hierbij rekening houden met de ruimte in de tuin, maar ook of er voldoende wind aan kan. Voor de Molenbiotoop is een formule, waar ik helaas niet aan kan voldoen. Ik hoef hem niet altijd draaiende te hebben, maar op z’n tijd meuldertje (molenaar) spelen is wel aardig.

In 2017 is mijn lieve vrouw Mariet gestorven. Ze vond het erg dat ze de molen nooit kon zien draaien. Ik had toen nog geen naam voor de molen. Ik heb haar gevraagd of het de Maria- of Marietmolen moest heten. Oorspronkelijk ben ik in Ospel gaan bouwen, maar de molen ga ik nu verder afbouwen in Molenbeersel.

Schaal 1:6

De Overwaard molen No.2 is een grondzeiler. Grenen achtkant met riet bedekt op een metselwerk van 2,10 mtr hoog. De functie van de molen is het bemalen naar een hoger gelegen afwatering. Om de molen zo realistisch mogelijk te bouwen, ben ik uitgekomen op een schaal van 1:6. Dus het 2,10 mtr hoge metselwerk word 35 cm hoog. De molen zal op kaphoogte ± 2,8 mtr hoog worden. Het hoogste punt van de wieken zal 4,85 mtr. zijn. Op het peil is de doorsnede ± 1,75 mtr. Op de muur maak ik een eikenhouten achtkant. De molen wordt gepotdekseld, want een traditionele rieten bekleding moet 30 cm dik zijn, hierbij kan ik geen verhouding 1:6 toepassen. Verder is alles in verhouding te maken, met hier en daar wat kleine aanpassingen. Voor het bemalen maak ik aan de voorkant van de molen een vijver. Het water wordt dan via het scheprad naar de achterkant weggevoerd naar een hoger gelegen bassin. Via een beekje, met een waterval, komt het water weer terug in de vijver.