Inleiding

Na de opleiding als meubelmaker op St. Jansberg te Maaseik ben ik in 1984 gaan werken bij Adriaens Molenbouw BV te Weert. Adriaens is een restaurateur van traditionele molens met het certificaat hofleverancier.  Ik heb in die tijd gewerkt aan de Overwaard molen No.2 te Kinderdijk. Deze was op 12 april 1981 afgebrand door een ontplofte gasfles. Het jaar voor ik bij Adriaens begon, waren zij al gestart met het maken van de houten achtkant. Ik heb ongeveer een half jaar gewerkt in Kinderdijk. Waaronder ook in een strenge winter. De overwaard was bevroren en het was er berenkoud. In de nachten ging de temperatuur onder de -20°. Bij Fam. Van de Vries op zolder in Overwaard molen No.5 was het onder een dik pak dekens toch heerlijk slapen.

In 1991 ben ik gestopt bij Adriaens Molenbouw BV. Dit in verband met rugklachten. Na een omscholing als modelmaker ben ik terechtgekomen bij MGG Netherlands te Tegelen. In 1993 ben ik bij MGG begonnen met 3D CAD tekenen. In de winter van 2010 werd me gevraagd door Adriaens, om de Overwaard molen No.2 van 2D tekeningen om te construeren naar een 3D CAD-file. Deze 3D file was bedoeld om een projectontwikkelaar uit Rotterdam te overtuigen dat Adriaens Molenbouw BV. de juiste persoon is voor de bouw van een bungalowpark, bestaand uit tientallen molens. Deze zouden dan op een schaal van 3:5 gemaakt worden. Zonder scheprad en tandwielen, zodat er voldoende woonruimte ontstaat.  Tijdens het tekenen ontstond het idee om de molen op schaal in de tuin te bouwen. Na wat onderzoek, of het allemaal te realiseren is, heb ik besloten om het te gaan doen. Ik moest hierbij rekening houden met de ruimte in de tuin, maar ook of er voldoende wind aan kan. Dit was in die tijd in Ospel, Limburg. Na het overlijden van mijn lieve vrouw Mariet in 2017 heeft de bouw een tijdje stil gelegen. In 2021 ben ik verhuisd naar het Belgisch Molenbeersel, waar ik de “Marietmolen” verder ga afbouwen.

De Molenbiotoop is een heikel punt. In Ospel stond zij nog enigszins gunstig. Hier in Molenbeersel komt de wind vaak uit de goede richting, maar slaat neer op de haag erachter. Ik verwacht dan ook een terugslag op de achterkant van de wieken. Waarschijnlijk zal ik de haag gedeeltelijk moeten weghalen. Het is een speel/modelmolen, dus af en toe molenaartje spelen lijkt me wel aardig.

De doelstelling was 2020. Dit heb ik aangepast naar mei 2025. Voor de molendag!