Rondsels of schijflopen

De rondsels heb ik, zoals het origineel, gemaakt van iepen schijven. Vier delen met pen- en gat verbinding in elkaar gezet. De RVS banden heeft Machine- en Constructie bedrijf P.F. Op het Veld Tegelen B.V. mij gesponsord. Deze heb ik d.m.v. verhitting op de schijven gekrompen.

Een paar feiten op een rij.

Hout ontbrand bij: 190 °C – 260 °C ; Water word nooit heter dan 100°C, daarna verdampt het ; Per 100°C wordt 1 meter RVS 1,6mm groter. Dus:

Ø 247mm / 776 mm           500°C opwarmen wordt    Ø 249mm / 782 mm

Ø 270mm / 848 mm           500°C opwarmen wordt    Ø 272mm / 855 mm

Door de banden in een houtvuur te verwarmen zetten ze uit. De truc is om de banden op een juiste temperatuur uit het vuur te halen. Wanneer hij te heet is gaat het hout verbranden bij het leggen om de schijven. Door de temperatuur te meten gebruikte ik een stok. Deze hield ik tegen de band,  wanneer de stok begon te roken was het tijd om de band uit het vuur te halen.

Met behulp van een CNC programma zijn de gaten voor de staven op de juiste steek geboord. De staafjes zijn gemaakt uit oude palmhouten staven van een originele schijfloop. Gesponsord door Adriaens Molenbouw BV te Weert