Onderbouw

Hoe krijg ik de juiste kleur en structuur van een steen? Dat word improviseren. In een spaanplaat heb ik de voegen van een muur gekrast en dit met een vernis afgelakt. Ik heb spaanplaat gebruikt, omdat ik hierdoor géén strakke voegen kan maken. Hier en daar breken vezels uit en dat maakt het onregelmatig, zoals ook stenen zijn. Op de plaat heb ik balkjes geschroefd en hierin kunsthars gegoten. Doordat ik nu een negatief van een muur heb kan ik er meerdere muren mee maken. Hierin heb ik een mortel van cement, zilverzand, scherpzand en kleine kiezel gegoten. Met behulp van trillen kreeg ik een fijn oppervlak zonder luchtbellen en een mooie structuur. Iedere gieting heeft een week gedroogd.

De muren moeten rood/oranje worden en de voegen grijs. Met een verfroller heb ik meerdere proefplaatjes beschilderd in verschillende kleuren. Hierop heb ik, in de nog natte verf, een mengsel van zilverzand en de rode steenslijpsel gestrooid. Dit aangedrukt met een behangroller. Na droging heb ik het overtollige zand verwijderd en ontstonden prachtige muurtjes. Met deze informatie ben ik begonnen aan de echte muren. In principe op dezelfde manier alleen groter.

De onderbouw bestaat uit de achtkanten en een muurtje achter de waterloop. Ik heb voor deze acht muren een mal gemaakt. Hierin heb ik met behulp van dagkant voegen (negatieven uit van hars gegoten) de openingen voor deuren en ramen ook kunnen maken. Na het gieten en uitharden heb ik de prefab betonplaten gereinigd met zoutzuur en voorzien van een eerste laagje slijtvaste betonverf. In de tweede nog natte verflaag heb ik een mengsel van zilverzand en de rode steenslijpsel gestrooid. Dit aangedrukt met een behangroller. Na droging heb ik het overtollige verwijderd en twee keer behandeld met impregneermiddel.

 

Video afspelen

Het maken van de bekisting voor de binnenmuur is een heel secuur werk, want ik wil dit combineren met de afstelling van de buitenmuur.  Na het maken van de bekisting heb ik deze op de fundering uitgericht en waterpas gesteld. Door deze actie maak ik het me makkelijk bij het afstellen van de buitenmuur. De tussenruimte die is ontstaan heb ik vol beton gestort.  D.m.v. trillen met een boorhamer op de bekisting heeft de binnenmuur een strak oppervlak gekregen. Het belangrijkste en spannendste werk aan de onderbouw is nu klaar.