De Kapconstructie

De bovenas wil ik met een helling van ±12 -13˚ in de kap hebben liggen. Deze helling is bedoeld om de binnenroede ver genoeg van de molenromp te houden. Hier is een reden voor. Doordat de wind om de molenromp waait krijg je een verstoorde windpatroon aan de onderkant van de molen. De onderste  wiek  word telkens afgeremd en krijgt weer kracht zodra de romp gepasseerd is.

Ik heb op de overring al slagstukken gelegd voor helling te creëren. Op de overring komen de voeghouten. Om nog meer helling van de bovenas te creëren zijn de voeghouten aan de voorzijde dikker dan aan achterzijde. Deze worden ter plaatsen van de overring ingelaten. De uiteinden zijn afgewerkt met sierlijke koppen. Aan de zijkanten van de voeghouten zijn de roosterwerken de spantring aangebracht. Ook op de uiteinde van de voeghouten heb ik zwaluwstaarten gemaakt voor de windpeluw en de korte spruit. Aan de binnenzijde heb ik de sleuven gekapt voor de IJzerbalk en de Penbalk.

Op de korte spruit staat het achterkeuvel. Twee deurtjes en een raam. Onder het raam wordt de staart bevestigd. Aan de uiteinde worden de korte schoren bevestigd. Ook de uiteinden van de spruit zijn afgewerkt met sierlijke koppen.

De IJzerbalk wordt met een pen en een slis in en op de voeghouten gepositioneerd. De verbinding is ruim genomen om met behulp van spieën verder te kunnen afstellen. In de penbalk heb ik de uitsparing voor de boventaats van de koning gemaakt. Hierin komen lagerblokken (Neuten) van PON. Deze worden op hun beurt weer afdekt met het Poortstuk

Voor de verbinding van de steenbalk geldt hetzelfde als voor de Penbalk. Alleen is deze veel dikker en doorgezakt, zodat de steen lager tussen de voeghouten uitkomt en daardoor weer meer helling creëer voor de bovenas.

Op de voorzijde van de voeghouten wordt er een dikke windpeluw met zwaluwstaart verbinding ingelaten. Hierdoor gaat het de goede richting uit qua helling van de bovenas. De overige graden moet ik afstellen met opvulhout onder de bovenas en tussen de keerstijlen. Ook in de windpeluw zitten twee deurtjes en afwaterplaten voor de bovenas.

De lange spuit ligt dwars op de voeghouten en wordt in het midden ondersteund door de burgemeester of steunder. Hier worden de lange schoren op aangebracht. Ook de uiteinden van de lange spruit zijn afgewerkt met sierlijke koppen.